Reklama

Dolnośląskie stoły wigilijne

Wigilia to wyjątkowy czas dla większości Polaków. Kojarzy nam się on z rodzinnym ciepłem, dzieleniem się opłatkiem, śpiewaniem kolęd, a przede wszystkim z bogato zastawionym świątecznym stołem. Każdy region Polski ma swoje tradycje związane z potrawami podawanymi w tym szczególny dniu.

Na Dolnym Śląsku tradycje związane z Wigilią łączą w sobie wątki ze wszystkich regionów naszego kraju. Po II wojnie światowej ludzie licznie przybywali na dolnośląską ziemię z różnych stron Polski i spoza je granic. Co za tym idzie, przywozili oni różne tradycyjne przepisy i przyzwyczajenia do potraw. Po jakimś czasie tradycje te zaczęły się przenikać. Do dnia dzisiejszego na dolnośląskim stole wigilijnym możemy znaleźć zarówno potrawy charakterystyczne dla dawnej kuchni śląskiej, jak i te stanowiące specyfikę kuchni kresowej.

Wielość dań na wigilijnym stole

Dań na stole wigilijnym zawsze powinno być dwanaście i wynika to z wieloletniej tradycji, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jakie potrawy serwuje wtedy kulinarny Dolny Śląsk? Przede wszystkim karpia, bez którego nie ma świąt Bożego Narodzenia. Rybę tą można przyrządzić na wiele sposobów: usmażyć, upiec, nafaszerować lub podać w galarecie. Na Dolnym Śląsku spotyka się również duszonego karpia w śmietanie z grzybami. W niektórych domach je się jeszcze kisiele owsiane, często podawane z żurawiną. Zupą zaś, która króluje na dolnośląskim stole jest czerwony barszcz z uszkami. Na Wigilii w tym rejonie zjeść można również groch z kapustą, fasolę ze śliwkami i bób smażony z czosnkiem. Przybysze z Polesia przywieźli na Dolny Śląsk też zwyczaj jedzenia fasoli z cebulką. Nie może zabraknąć również pierogów, szczególnie tych z kapustą i grzybami lub z kaszą gryczaną. Na dolnośląskim stole wigilijnym królują także kluski z makiem.

Wypieki wigilijne

Mieszkańcy Dolnego Śląska na świętowanie Narodzin Chrystusa przygotowują wiele słodkości. Są to między innymi znane w całej Polsce pierniczki, ciastka korzenne oraz maślane. Popularnym ciastem jest także tak zwana legnicka bomba- https://pl.wikipedia.org/wiki/Legnicka_bomba. Jest to piernikowy placek w polewie czekoladowej. Legenda z nim związana mówi, że pierwsze takie ciasto stworzył ubogi legnicki czeladnik cukierniczy, który przygotowywał się do egzaminu na cukierniczego mistrza. Na Dolnym Śląsku je się także makiełki, które przygotowuje się z maku, bakalii oraz namoczonej w mleku bułki pszennej. Tradycyjnym wigilijnym pieczywem na Dolnym Śląsku jest kołacz drożdżowy. Według zwyczaju przestrzeganego przez górali czadeckich tego pieczywa nie można kroić nożem- należy się nim łamać.

Ciekawostki prosto z Dolnego Śląska

Z województwem dolnośląskim- https://www.gov.pl/web/rodzina/woj-dolnoslaskie łączy się wiele wyjątkowych tradycji i ciekawostek, a szczególnie z obchodzeniem świąt w tamtym regionie. Kiedyś na wieczorną ucztę zapraszano psy i koty oraz dawano im wtedy w miski lepsze pożywienie. Przez wiele lat w tych regionach również dawano dzieciom prezenty na stół, a nie pod choinkę. Królujące na dolnośląskim stole wigilijnym kluski z makiem miały szczególne znaczenie- mak i jego liczne ziarenka przypominały o obfitości i pomyślności, którymi cieszyć się miała rodzina. W drugiej połowie XIX wieku popularnym zaś było wybieranie się w pierwszy lub drugi dzień świąt do restauracji.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iBialoleka.pl




Reklama
Wróć do